Η Σχολή μας
Ιστορία Σχολής
Η Σχολή μας με την ονομασία Β' Τεχνική Σχολή Λεμεσού ιδρύθηκε το 1976 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Αγίου Ανδρoνίκου. Η ίδρυση της κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974 και το κλείσιμο των δύο Τεχνικών Σχολών Αμμοχώστου και Ξερού, αλλά και την αυξανόμενη ανάγκη της βιομηχανίας για ειδικευμένο τεχνικό προσωπικό. Από το 2006, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η Σχολή μετονομάστηκε σε Β' Τεχνική Σχολή Λεμεσού «Γρηγόρης Αυξεντίου».
Μνημείο Γρηγόρη Αυξεντίου
To Mνημείο με την προτομή του Γρηγόρη Αυξεντίου κατασκευάστηκε το 1988 στο αίθριο της Β' Τεχνικής Σχολής Λεμεσού. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο εκπόνησε ο αρχιτέκτονας Αδάμου Αδάμος, ο οποίος υπηρέτησε ως Καθηγητής της Σχολής στον Κλάδο Πολιτικής Μηχανικής και Αρχιτεκτονικής και αφυπηρέτησε από τη θέση του Βοηθού Διευθυντή Α'. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ειδική έκδοση «Χαίρε Γρηγόρη» (1989): «Αναζήτησα στοιχεία, για να εκφραστεί το ανεπανάληπτο μεγαλείο του ολοκαυτώματος: τα βουνά του Μαχαιρά μιλούν μέσα από το σχήμα του τριγώνου, ενώ παράλληλα αποδίδουν το δυναμικό εκείνο στοιχείο στο γενικότερο περιβάλλον της οριζόντιας γραμμής του οικοδομήματος. Θέλησα να συζεύξω το αφηρημένο με το πραγματικό: οι φλόγες εκφράζουν το ολοκαύτωμα αλλά και το φως».
Το έργο του γλύπτη Χρυσόστομου Περδίου
Ο Χρυσόστομος Περδίος γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1907. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη Γλυπτική. Έζησε ένα διάστημα στη Λευκωσία, όπου και φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1922 η οικογένεια του επέστρεψε στη Λεμεσό. Σπούδασε με τη στήριξη επιφανών πολιτών της Λεμεσού στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το Σεπτέμβρη του 1929 αναχώρησε για σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Φιλοτέχνησε παγκύπρια περίπου είκοσι προτομές. Μερικά έργα του στη Λεμεσό είναι οι προτομές των Ανδρέα Θεμιστοκλέους, Όλγας Αποστόλου, Οικονόμου Σολομώντος Παναγίδη, Ανδρέα Βλάμη. Το 1961-62 με έξοδα του πρώην Δημάρχου Λεμεσού, βιομηχάνου Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, κατασκευάστηκαν οι προτομές των Στυλιανού Λένα, Ανδρέα Βλάμη και Γρηγόρη Αυξεντίου, για να τοποθετηθούν στα χωριά τους. Το μνημείο στήθηκε στη Λύση στην κεντρική πλατεία, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του ήρωα. Η προτομή που βρίσκεται στη Σχολή μας είναι πιστό αντίγραφο της προτομής που στήθηκε στη γενέτειρα του ήρωα και έχει καταστραφεί από τον Τούρκο εισβολέα κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.