• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Αυξέντεια 2018

Αυξέντεια 2018

“Εκείνο το πρωί

ένας άνθρωπος θ΄άλλαζε το όνομα των βουνών”

“Αγνώστω άνθρωπο” 1968
Κώστας Μόντης

Συμπληρώθηκαν φέτος 61 χρόνια από την ημέρα της θυσίας του Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου.  61 χρόνια, μιας θυσίας που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, υπάρχει όμως χαραγμένη στο εθνικό μας «είναι» ανεξίτηλη και λαμπρή, να μας δείχνει το δρόμο που βάδισαν οι πραγματικοί ήρωες!
Μια θυσία φωτιά. Φλόγες που έγιναν ήλιος.  Ήλιος που βασίλεψε στο βάθος των οριζόντων και έδυσε για να μας υπενθυμίσει ότι τέτοιες θυσίες προμηνύουν την Ανατολή μιας καινούριας εποχής… Της εποχής των ηρώων…
61 χρόνια υπενθύμισης του τι σημαίνει ήρωας, τι σημαίνει άνθρωπος, με αξίες και έμφυτα ιδανικά, τι σημαίνει αγώνας για εσωτερική κι εθνική ελευθερία.
Την Παρασκευή 2 Μαρτίου έγιναν στη Σχολή μας τα Αυξέντεια 2018 τα οποία φέτος είχαν τον τίτλο “Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου, ο Αρχάγγελος της Ελευθερίας”.  Με λαμπρότητα αλλά και με τη σκέψη μας στον άνθρωπο – ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου διεξήχθη η εκδήλωση, στην παρουσία σημαιοφόρων και παραστατών από όλα τα σχολεία της Επαρχίας Λεμεσού, εκλεκτών προσκεκλημένων και όλων των μαθητών της Σχολής μας.
Η εκδήλωση άρχισε με τρισάγιο εις μνήμην του ήρωα το οποίο τέλεσαν ο Πρεσβύτερος και πνευματικός της Σχολής μας Χρήστος Γιάγκου και ο Οικονόμος Μάμας Ζήνωνος.  Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Διευθυντή της Σχολής κ. Μιχάλη Μιχαηλίδη.
Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η παρουσία του κύριου ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Νίκου Κόσιη, αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 και πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.  Ο κ. Κόσιης συγκίνησε το κοινό με την αμεσότητα και την απλή γλώσσα του, η οποία όμως, περίγραψε γλαφυρά και με πάθος το μεγαλείο του ήρωα, αλλά και της θυσίας του, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που παίρνει σήμερα λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε τόσο σαν έθνος αλλά και σαν κοινωνία.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές της Σχολής μας.  Έγινε αναπαράσταση της θυσίας του ήρωα και παρουσιάστηκαν κείμενα διανθισμένα με ποίηση για τη ζωή, το μεγαλείο της ψυχής και τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, τραγούδια από το μουσικό σχήμα και χοροί από το χορευτικό σχήμα της Σχολής.